Pogosta vprašanja

Koliko časa nastaja knjiga?

Čas nastajanja je odvisen od dolžine končnega izdelka, izdelave ilustracij, dolžine intervjujev (koliko je posnetega gradiva), vaših želja itd. Če imate besedila že napisana, je čas izdelave občutno krajši. Okvirno se čas izdelave giblje od enega do dveh mesecev. V ta časovni okvir spada prepisovanje besedil (ali transkripcija), izdelava ilustracij in naslovnice, priprava na tisk in sam tisk. Intervjuje, če se nanje odlično pripravite, lahko opravimo v enem dnevu; lahko pa se seveda srečamo večkrat.

Kakšna je cena knjige in na podlagi česa se naredi izračun?

Izdelava knjige je zahteven proces in obsega več parametrov, ki jih je treba upoštevati, tako da je končno ceno brez vednosti o dolžini pripovedi, številu strani, načinu vezave itd. težko vnaprej določiti. Prav tako ne moremo vplivati na fiksne stroške, ki nastanejo pri izdelavi knjige – priprava na tisk in tisk, ilustracije, grafično oblikovanje itd. Okvirno pa se cene začnejo pri znesku 1.000 evrov. Na prvem srečanju vam pokažemo cenik in informativne izračune za posamezno kategorijo, tako da bo pred izvedbo storitve cena določena glede na vaše želje in zahteve.

Cena je odvisna od števila strani, zapisa (narečje ali knjižni jezik), ilustracij, števila izvodov, načina vezave (trda ali mehka). Cena je nižja v primeru, da imate besedila že napisana in potrebujete samo izdelavo knjige.

Oris: zapis v narečju (transkripcija posnetka) zahteva več časa in je posledično cena višja. Trda vezava je zaradi načina izdelave tudi dražja. Ilustracije (če jih ne priskrbite sami) se dodatno plačajo itd. Prav tako se dodatno zaračuna tudi urejanje zvočnih posnetkov v primeru, da bi jih želeli – sicer pa se po prepisu v primeru, da jih ne potrebujete, izbrišejo.

Pogodba in zasebnost.

Upoštevamo vse vaše pogoje glede zasebnosti – knjiga je lahko “skrita” in se z naše strani nikjer ne objavi (v primeru, da gre za zasebne zadeve in vsebine NE želite deliti z nikomer). Podatkov, ki nam jih zaupate, ne delimo s tretjimi osebami, vaših zgodb in pripovedi brez vaše privolitve ne objavljamo itd. En izvod vaše knjige ostane v našem arhivu – razen če tega izrecno ne dovolite (v tem primeru po izdelavi knjige vse gradivo izbrišemo). Pred začetkom dela podpišemo pogodbo, v kateri so zapisani pogoji: dovoljenje za objavo naslovnice na spletni strani in družbenih omrežjih (FB, IG), predplačilo, zasebnost podatkov itd.

Kje se opravijo intervjuji in kdo lahko sodeluje?

Intervjuji (snemanja) se lahko opravijo pri vas doma ali v našem snemalnem studio. Sodeluje lahko kdor koli želi; pogoj je, da je okolje mirno, da se omogoči čiste posnetke za lažje prepisovanje.

Lahko pri podajanju pripovedi sodeluje več ljudi?

Ni nujno, da je pripovedovalec samo eden. Lahko jih je več in vsak pove/prebere nekaj zgodb/pripovedi. Zgodbe/pripovedi se v knjigi lahko razdelijo glede na temo, pripovedovalca, časovni okvir itd. Lahko izdelamo tudi družinsko knjigo, kjer ste pripovedovalci vsi oziroma kdor želi in je pripravljen sodelovati.

Je mogoče dobiti zapis v knjižnem jeziku, posnetke pa v narečju?

Mogoče so vse jezikovne kombinacije. Narečni zapis je prilagojen lažji izgovorjavi, prilagodimo tudi skladnjo in besedni red za bolj tekoče branje.

Lahko spremljam nastajanje knjige za sprotne opombe?

Seveda. Ves čas smo v stiku z vami za dodatna vprašanja in sprotne potrditve vsebine, oblikovanja ter ilustracij. Ko je knjiga končana, vam jo pošljemo v predogled: če ste z izvedbo zadovoljni, gre knjiga v tisk. Če imate kakšno pripombo, to uredimo in vam jo ponovno pošljemo v predogled. Imate možnost dveh v ceno vključenih predogledov, tako da priporočamo, da ste že pri prvem branju pozorni na morebitne spremembe.

Koliko izvodov knjige lahko naročim?

Naročite lahko toliko izvodov, kot želite – lahko tudi samo enega. Vse je odvisno od tega, ali boste imeli knjigo za zasebno rabo ali jo boste predstavili javnosti in (mogoče tudi) prodajali.

Več izvodov knjige ne vpliva občutno na končno celo storitve, saj največ časa vzame priprava gradiva na tisk, ki je za vse izvode enaka in je ni treba spreminjati ali prilagajati.

Lahko izberem način vezave in velikost knjige?

Lahko izbirate med trdo in mehko vezavo, lepljeno, šivano itd. Tudi velikost si izberete sami, priporočamo pa manjše formate (sploh pri knjigah, ki imajo manj strani).

Kolikšno je minimalno in maksimalno število strani?

Minimalno število strani je 40 – te strani se hitro zapolnijo, sploh če dodamo še kakšno ilustracijo ali knjigo razdelimo na poglavja. V primeru, da jih je manj, lahko na koncu pustimo prazne strani za vaše zapiske, misli, posvetila itd.

Lahko knjigo izdam kot anonimni avtor?

Spoštujemo vašo zasebnost in ne izdajamo resničnih podatkov tretjim osebam. V primeru, da ne želite hrambe tega gradiva v arhivu, vse posnetke in zapise na vašo zahtevo izbrišemo.

Lahko knjigi priskrbite tudi kataloški zapis?

Če želite, lahko priskrbimo tudi to. Sami pošljemo podatke v NUK in pridobimo kataloški zapis. V primeru, da gre knjiga v prodajo, pridobimo tudi črtno kodo (v tem primeru se mora knjigi določiti tudi prodajna cena). V NUK lahko v vašem imenu pošljemo štiri obvezne izvode knjige – v primeru, da ima knjiga več kot 50 izvodov in NI financirana s strani pravne osebe javnega prava ali s pomočjo javnih sredstev.

So ilustracije nujne in ali jih lahko priskrbim sam/-a?

Lahko vam izdelamo tudi knjige brez ilustracij ali pa jih priskrbite/izdelate sami.