Lektoriranje

Kaj je lektoriranje in zakaj ga potrebujemo?

Slovnično in stilno urejeno besedilo vas ali vaše podjetje predstavi v pozitivnejši luči. Napake v besedilu lahko bralca (ali kupca) odvrnejo od knjige (ali nakupa) in zato moramo lektorirati vsa besedila, ki so namenjena javni objavi: oglasna sporočila, besedila za spletne strani, leposlovje, prevode itd.

Nelektorirana besedila zaradi slabe jezikovne podobe izgubijo končno vrednost, so nezanimiva, neresna, dvoumna, težje berljiva ali celo nerazumljiva. Prav tako moramo poskrbeti za odlično jezikovno podobo v zaključnih delih na fakulteti – diplomske in magistrske naloge ter doktorske disertacije.

Lektoriranje ni le površen pregled besedila, posvetiti se mu je treba celostno. Pri jezikovnem pregledu vašega besedila smo pozorni na vsak znak, saj le tako lahko odpravimo pravopisne, slovnične, slogovne in tipkarske napake. To delo od lektorja zahteva strokovnost, natančnost in doslednost pri branju ter urejanju besedila.

Kaj vam zagotavljamo?

 • Strokovno, kakovostno, profesionalno, zanesljivo lektoriranje ter jezikovno svetovanje.
 • Lektoriranje opravi izkušena lektorica in profesorica slovenščine. V primeru večjega povpraševanja sodelujemo tudi z drugimi usposobljenimi lektorji in lektoricami.
 • Pri lektoriranju se poslužujemo strokovnih priročnikov in spletnih portalov (SSKJ, SP, Jezikovna svetovalnica ZRC SAZU, korpus Gigafida) ter strokovnih člankov; redno spremljamo tudi nova dognanja na področju pravopisa. Če je treba, raziščemo tudi posamezno terminologijo ter se posvetujemo s strokovnjaki z vašega področja.
 • Po potrebi nudimo prevajanje iz slovenščine v angleščino (in obratno) – predvsem prevod izvlečka pri zaključnem delu na fakulteti.
 • Za dodatna jezikovna vprašanja smo vam na voljo vsak dan.
 • Lektoriranje v obsegu do 50 avtorskih strani je v primeru prostega termina zaključeno v dveh dneh, pri daljših besedilih pa se dogovorimo glede na vašo in našo časovnico.
 • Nudimo tudi popust na daljša besedila: po dogovoru.

Potek naročila in storitve

 • Besedilo nam pošljete na e-naslov [email protected] ali preko spodnjega obrazca Stopite v stik z nami.
 • Po prvem pregledu vam sporočimo ceno lektoriranja in v primeru potrditve naročila pošljemo informativni izračun.
 • Lektoriramo v programu Word s pomočjo orodja »Sledi spremembam« (angl. »Track changes«).
 • Po opravljenem lektoriranju vam pošljemo dve različici besedila: eno z vidnimi popravki in eno s sprejetimi popravki (čistopis).
 • Za opravljeno storitev prejmete račun in potrdilo o lektoriranju (če ga potrebujete).
POSLOVNEŽ
Dopisi, letaki, spletne strani, strokovna besedila.
3,50 €
na avtorsko stran*
UČENJAK
Diplomske, seminarske in magistrske naloge ter doktorske disertacije.
1,50 €
na avtorsko stran*
NEUČAKANEC
Lektoriranje v 24 urah, med prazniki ali konec tedna.
2,50 €
na avtorsko stran*

*Vse cene se nanašajo na eno avtorsko stran, ki obsega 1.500 znakov brez presledkov (vključen DDV). Cena vključuje pravopisno, slovnično in stilno lekturo. Pri zahtevnejši stilni lekturi si pridržujemo pravico do dviga cene do 50 %.